Het ontstoppen van een badafvoer doe je zo

Deel dit bericht

Het ontstoppen van een badafvoer doe je zo

Een verstopping in een afvoer kun je niet altijd voorkomen. Haar en zeepresten hopen zich in de loop der tijd op. Een verstopping in de badafvoer is vervelend, omdat je meestal niet makkelijk bij de leiding kunt komen.

Bij een keukenafvoer bijvoorbeeld, kun je de sifon losdraaien. Met een beetje geluk kun je dan zelf de verstopping verhelpen. Bij een badkuip is dat vaak anders. Een afvoer van het bad die verstopt zit achter tegels geeft meer werk. Daarom geldt ook hier: voorkomen van een verstopte afvoer is beter dan genezen.

Hoe voorkom je een verstopping?

Wie regelmatig geniet van een warm bad verliest, net als tijdens het douchen, haren. Die haren komen via het putje in de afvoer terecht. Als er (te) veel bochten in zo’n afvoer zitten, is de kans groter dat er met verloop van tijd een verstopping onder de badkuip ontstaat. Zorg er dus voor dat haar geen kans krijgt om in de afvoer terecht te komen. Al voor een paar euro koop je een afvoerstop inclusief haarfilter. Deze zijn makkelijk schoon te maken en zo geniet je van een ontspannen badmoment, zonder dat er haar of andere zaken nadien worden weggespoeld.

Herkennen van een verstopping

Een verstopping is snel te herkennen als het water langzaam wegstroomt uit de badkuip of zelfs blijft staan. Stankoverlast is een ander symptoom van een verstopping. Hoe groter de verstopping, des te heftiger de rioollucht. Snel actie ondernemen is hierbij belangrijk. Je kunt zelf proberen om de verstopte badafvoer te onstoppen. Als dit niet lukt, kun je het ook overlaten aan een rioolspecialist zoals WazoRiool.

Uw badafvoer laten ontstoppen?

Neem telefonisch contact met ons op via 050 211 05 41 of het contactformulier om te overleggen hoe wij u kunnen helpen.

Een verstopping van de badafvoer zelf oplossen

Krijg je last van een slechtlopende badafvoer, dan kun je eerst zelf proberen de verstopping op te lossen. Wat je ook doet, gebruik géén chemische ontstoppers. Het risico dat de afvoer zelf beschadigd raakt, is te groot. 

Bad ontstoppen met soda en azijn

Wat wel kan helpen is het bad ontstoppen met soda en azijn. Dit mengsel is een milieuvriendelijke manier om een lichte verstopping te verhelpen. Dat gaat zo: Meng een pakje soda met een halve liter azijn. Laat dit langzaam door de badafvoer gaan en laat het een aantal uur inwerken. Spoel vervolgens de leiding door met kokend water. Door de leidingen met heet water te spoelen laten achtergebleven resten makkelijker los van de leidingwanden.

Ontstoppen met de plopper

Als je een badkuip wilt ontstoppen, is een plopper ook een goede optie. Deze zijn bij vrijwel elke bouwmarkt wel te koop. Plaats de plopper recht op het putje. Een laagje water in de afvoer zorgt voor extra zuigkracht. Wanneer je vervolgens de plopper op en neer beweegt, wordt het vuil in de afvoer naar boven getrokken.

Tip: Houd het rubber van de plopper eerst onder warm water. Dit zorgt ervoor dat het materiaal flexibeler is.

Schone netjes doorlopende badkuip

WazoRiool helpt een verstopping op te lossen

Lukt het zelf niet om de verstopping te verhelpen, dan is het goed om een rioolspecialist erbij te halen. WazoRiool heeft jarenlange ervaring met de meest uiteenlopende verstoppingen.  Geen enkele verstopping is hetzelfde. Een verstopping in een doucheafvoer is anders dan een verstopping in de badkuip.

Enige ervaring is dan ook gewenst wanneer een badafvoer ontstopt moet worden. Zonder juiste gereedschap kunnen de problemen met de badafvoer zelfs erger worden. De servicemonteurs van WazoRiool gaan op pad met goed gereedschap.

Voorkom erger en laat het over aan de rioolspecialist.

« Terug naar alle berichten