Riool lekkage

Deel dit bericht

Riool lekkage

Heeft u een lek in de riolering? Dit kan zorgen voor ernstige problemen, zowel op gebied van gezondheid als financieel. Een lekke riolering wordt meestal opgemerkt door de verschrikkelijke stank die er vanaf komt.

Hoe ontdek ik een lekke riolering 

Vaak wordt een lekke riolering opgemerkt door de geur die hier vanaf komt. Het kan zijn dat de geur beperkt blijft, dit kan bijvoorbeeld komen door de kou. In de zomer, wanneer de temperaturen hoger liggen, is de geur van een lekke riolering gemakkelijker te herkennen. Daarnaast kan het ook zijn dat je wel de geur van riolering ruikt maar dat er geen lek is. Het is mogelijk dat uw buren te maken hebben met een lekke riolering, en dat u de geur ruikt. 

Een andere manier om een lek riool op te merken is aan de hand van een natte vlek op de grond. Je zult opmerken dat één bepaalde plaats nat of zelfs doorweekt is. Het kan een plas afvalwater zijn, denk er daarom om dat u er niet in stapt. Afhankelijk van de hoeveelheid water die je hebt gebruikt en de diepte van de leidingen zal de plaats van de lek moerassig of gewoon nat worden. Probeer deze plek daarom zo veel mogelijk te vermijden tot het lek opgelost is. 

De lekkende riolering laten herstellen?

Neem telefonisch contact met ons op via 050 205 2963 of het contactformulier om te overleggen hoe wij u kunnen helpen.

Oorzaken van een lek riool

De levensduur van riolering is gemiddeld 20-25 jaar. Het wel of niet tussentijdse onderhoud kan deze periode verlengen of verkorten. Wanneer een riool defect is komt dit in de meeste gevallen door slecht onderhoud. Ruim 50% van alle gevallen waarin een riolering defect raakt is toe te wijzen aan constructieve problemen. 

Als uw riool defect is door bijvoorbeeld een verzakking, plantenwortels of scheuren en gaten ontstaat er een lekkage en/of wateroverlast. In zo’n geval moet de riolering zo snel mogelijk gerepareerd of (deels) gerenoveerd worden. Hierdoor wordt er voor gezorgd dat het afvalwater vrij kan doorstromen naar de hoofdriolering, zonder ophoping van vuil en lekkages. 

De kenmerken van een gaslek in de riolering 

Naast water kan er ook gas vrijkomen bij een lek in de riolering. Het grootste probleem met gas is dat er chemicaliën vrijkomen. Afgezien van het feit dat het ontvlambaar is, kan het zorgen voor verschillende klachten: 

  • Misselijkheid
  • Duizeligheid
  • Hevige hoofdpijn
  • Verlies van bewustzijn

Terwijl u wacht op hulp is de beste tijdelijke oplossing om ramen en deuren te openen. Hierdoor kan de gaslucht het huis verlaten en komt frisse lucht naar binnen. 

De gevaren van een probleem met de riolering 

Niet alleen jijzelf maar ook anderen lopen gevaar bij een probleem met je riolering. Het afvalwater dat uit een riool lek komt kan gevaarlijk zijn voor iedereen die ermee in contact komt. Naast jijzelf en je medebewoners lopen je buren ook gevaar. Licht daarom je buren in wanneer je een probleem met je riolering opmerkt. In dit soort situaties worden dieren vaak vergeten terwijl de dieren ook risico kunnen lopen. Dieren dragen eventuele infecties gemakkelijk over aan mensen, daarnaast is het lastig om vast te stellen of het dier daadwerkelijk geïnfecteerd is. 

Kan een riool lek je ziek maken?

Helaas zijn de gevolgen van een riool lek meer dan een beetje water en een vervelende geur. Er bestaat een grote kans dat je rechtstreeks in contact komt met het afvalwater. Het afvalwater kan vol zitten met ziektekiemen en bacteriën die kunnen zorgen voor verschillende klachten, namelijk:

  • Koorts 
  • Hoofdpijn
  • Diarree 
  • Parasieten in je darmen

De gevolgen kunnen zijn dat je een paar dagen ziek bent, last krijgt van een chronische ziekte of in het ergste geval zelfs de dood.

Lekkend riool herstellen 

Als reparatie van het riool noodzakelijk is en als gedeelten van leidingen gemakkelijk van binnen uit duurzaam kunnen worden vervangen spreken wij van relining. De problemen worden hierbij van binnenuit duurzaam en toekomstbestendig verholpen. WazoRiool voert deze reparaties vakkundig voor u uit, als de leiding hiervoor geschikt is.

Wat is relining? 

Wanneer bij de inspectie van de riolering een beschadiging wordt geconstateerd, dan hoeft niet de hele leiding te worden gerenoveerd. Deze kan dan plaatselijk worden gerepareerd met behulp van een 3 mm dikke kous. Deze kous is chemie-bestendig en is te vergelijken met Kevlar. De kous bestaat uit glasvezel of naaldvilt, welke na uitharding zorgt voor een waterdicht en sterk nieuw riool. Relining is in veel gevallen mogelijk waardoor een volledige rioolrenovatie niet nodig is.

WazoRiool helpt u graag

Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen kan je het best zo snel mogelijk een loodgieter laten weten dat je te maken hebt met een lek riool. 

WazoRiool voert dagelijks reparaties uit en vervangt en renoveert rioleringen. Zowel buiten als binnen het pand. Om kosten te besparen voor onze klanten zal WazoRiool zoveel mogelijk deelrenovatie toepassen. Plaatselijke schade kan in de meeste gevallen zonder hak-, breek- en graafwerk snel en eenvoudig worden gerepareerd. Uw vloeren, bestratingen en tuinen blijven daarbij gespaard.

Een acuut probleem

Heeft u het liefst op dit moment nog een loodgieter aan de deur voor uw probleem? WazoRiool staat 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar! U kunt ons bereiken via 050 205 2969 of maak online een afspraak. Ons werkgebied voor (acute) rioolproblemen bestaat uit grote delen van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant.

« Terug naar alle berichten