Riool ontluchten

Deel dit bericht

Riool ontluchten

Veel mensen weten wel dat uw radiators moeten worden ontlucht, maar wist u al dat het riool ook ontlucht moet worden? Om eventuele problemen zoals een verstopt riool of nare luchtjes te voorkomen kan een ontluchtingspijp dienen als oplossing.

Hoe ontstaat lucht in de riolering?

Normaliter is het riool gevuld met lucht. Wanneer u de wc doorspoelt of uw handen wast maakt deze lucht ruimte voor water. De lucht in het riool moet ergens naar toe en wordt naar buiten geleid via de afvoer in uw woning. Wanneer uw riolering overbelast raakt kan u problemen ervaren met de ontluchting van uw riolering. Wanneer de waterstand op maximale hoogte staat door regenval of een storing in de rioleringspomp, ontstaat er luchtspanning tussen de afvoer in uw woning en de ondergrondse riolering. Dit heeft het gevolg dat de afvoeren (tijdelijk) niet functioneren.

Dit is te vergelijken met het drinken uit een rietje. Als het rietje vol zit met drinken en u houdt uw tong op het uiteinde van het rietje, blijft het drinken zitten. Zit uw riool vol met water en is er geen ruimte om te ontluchten, dan lijkt het alsof uw riool verstopt zit.

Andere oorzaken

Wij zien wel eens voorbijkomen dat tijdens verbouwingen leidingen worden verwijderd omdat het niet bekend is waar deze voor zijn. Dit kan een pijp zijn die zorgt voor ontluchting van het riool. Wordt deze weg gehaald dan kan het tijdens hevige regenval gebeuren dat de riolering binnenshuis vol raakt en het water omhoog komt in de afvoer.

Waar kan ik een riool probleem aan herkennen?

Wanneer de riolering overbelast raakt kan het zijn dat het water in de afvoer omhoog komt. Het water in de wc kan hoger komen te staan dan normaal en u kunt een borrelend geluid in uw afvoer constateren. Deze problemen lijken op een verstopt riool of een slecht functionerende ontluchting van de binnenhuis riolering.

Krijgt u te maken met rioleringsproblemen? Wij raden u aan om een specialist in te schakelen. WazoRiool controleert uw riolering op problemen en lost deze op. Het plaatsen van een ontlastput kan hierbij dienen als een gemakkelijke oplossing, dit werkt echter alleen wanneer het probleem wordt veroorzaakt door extreme regenval. Een ontlastput zorgt ervoor dat uw riolering niet overbelast raakt. Door regenwater afkomstig van het dak over de straat te laten lopen wordt uw riool met rust gelaten en ervaart u geen hinder van de regenval.

De oplossing

Tijdens het bouwen van de woning is er vaak al rekening gehouden met de ontluchting van het riool. Door het plaatsen van een ontluchtingspijp op het dak kan de lucht uw huis verlaten zonder een nare geur achter te laten binnen het huis.

Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc. Wij helpen u graag met het ontluchten van uw riolering. 

Ontluchting van het riool laten aanleggen of herstellen?

Neem telefonisch contact met ons op via 050 211 05 41 of het contactformulier om te overleggen hoe wij u kunnen helpen.

Hoe zit het ontluchten van een riool technisch in elkaar?

Met onderstaande tekening kunt u bekijken hoe uw riool ontlucht dient te worden. Eigenlijk is het een rioleringspijp die langs al uw sanitair loopt, waarbij het eindpunt in het dak of onder de dakpannen zit verwerkt. De ontluchtingspijp zit vaak hoog om nare geuren te voorkomen.

riool-ontluchten.jpg (17 KB)

Over WazoRiool

WazoRiool is gespecialiseerd in riooltechniek. Wij helpen u af van:

  • Verstoppingen
  • Stankoverlast
  • Inspectie
  • Afzuigen van putten
  • Reinigen van waterinstallaties
  • De bouw of renovatie van rioleringen

Wilt u advies of heeft u een vraag over uw situatie? Vul dan ons contactformulier in. Zit er enige spoed bij? WazoRiool staat 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar! Eén van onze medewerkers helpt u graag telefonisch verder: 050 211 0541.

« Terug naar alle berichten