Het belang van dakgoten

Deel dit bericht

Het belang van dakgoten

Tijdens heftige regenbuien kunnen goed functionerende dakgoten u een hoop ellende besparen. Met behulp van dakgoten wordt het hemelwater centraal afgevoerd en valt dit niet direct op de grond.

Daarnaast zou het water zonder dakgoten tegen de gevel aanwaaien, met als gevolg ongewenste gaten, lekkage en wateroverlast.

Type dakgoten

Na het plaatsen van een nieuw dak of het uitvoeren van een dakrenovatie wordt er vaak gekozen voor nieuwe dakgoten. Om wateroverlast te voorkomen kan het belang van het juiste type dakgoot erg groot zijn. Er wordt voornamelijk gesproken van de volgende type dakgoten:

  • Bakgoot
  • Mastgoot
  • Zakgoot
  • Kilgoot
  • Verholen goot

Voor- en nadelen van bakgoten

Bakgoten zijn één van de meest gebruikte type dakgoten. Bakgoten zijn te herkennen aan de rechthoekige vorm met platte bodem.

+      Onderhoudsvriendelijk

+      Gemakkelijk te monteren

+      Makkelijk te herstellen

-       Minder flexibel dan een mastgoot

-       Verhoogd risico op verstoppingen

Voor- en nadelen van mastgoten

Mastgoten zijn naast bakgoten één van de meest gebruikte type dakgoot. Mastgoten zijn te herkennen aan de halfronde vorm waardoor hij minder opvalt.

+      Minder opvallend dan een bakgoot

+      Gemakkelijk te monteren

+      Stevige montage

+      Minder kans op verstoppingen

+      Gemakkelijk om schoon te maken

-       Minder onderhoudsvriendelijk dan bakgoten

Juiste maat dakgoot

Om hemelwater goed af te kunnen voeren is het van belang dat u geen te kleine dakgoten heeft. Wanneer u wel te kleine dakgoten heeft kan dit het hemelwater niet aan en zult u hoogstwaarschijnlijk toch nog last krijgen van wateroverlast. Welke maat dakgoot u nodig heeft is afhankelijk van de helling van uw dak.

Welk materiaal wordt er gebruikt?

Dakgoten zijn er in allerlei soorten en maten. In Nederland is grotendeels van alle dakgoten gemaakt van zink. Natuurlijk zijn er meerdere mogelijkheden. Meerdere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld:

  • Koper
  • Gietijzer
  • Aluminium
  • EPDM rubber
  • PCV/Polyester

Dakgootbeschermers

Om verstopte dakgoten te voorkomen kan er gekozen worden voor dakgootbeschermers. Hierdoor komt er minder vuil in uw dakgoot waardoor het hemelwater gemakkelijker afgevoerd kan worden naar de riolering.

Overlopende riolering

Tijdens heftige buien kan het riool niet altijd de juiste hoeveelheid water opvangen. Hierdoor komen straten blank te staan en kan er bijvoorbeeld water in uw kelder of kruipruimte komen. Om het riool te ontlasten kunt u een regenton aanschaffen. Hiermee spaart u hemelwater op wat u later nog eens kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het water geven van de planten. Naast praktisch is dit ook nog eens erg duurzaam.

Heeft u toch last van wateroverlast?

Helaas komt u er vaak pas na de bui achter dat uw dakgoten slecht functioneren. Is er tijdens een heftige bui water in uw kelder of kruipruimte ontstaan? Om het probleem te verhelpen zuigen we de ondergelopen ruimte leeg. Met onze zuigwagen zijn wij snel ter plaatse om een ondergelopen ruimte leeg te zuigen. Na het leegzuigen wordt de complete kruipruimte gereinigd en kan het riool geïnspecteerd worden op scheuren of zwakke delen.

WazoRiool helpt u graag

WazoRiool voert dagelijks reparaties uit en vervangt en renoveert rioleringen. Om kosten te besparen voor onze klanten zal WazoRiool zoveel mogelijk deelrenovatie toepassen. Plaatselijke schade kan in de meeste gevallen zonder hak-, breek- en graafwerk snel en eenvoudig worden gerepareerd. Uw vloeren, bestratingen en tuinen blijven daarbij gespaard.

Een acuut probleem

Heeft u het liefst op dit moment nog een loodgieter aan de deur voor uw probleem? WazoRiool staat 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar! U kunt ons bereiken via 050 205 2969 of maak online een afspraak. Ons werkgebied voor (acute) rioolproblemen bestaat uit grote delen van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant.

« Terug naar alle berichten