Wet- Regelgeving vetafscheiders

Deel dit bericht

Wet- Regelgeving vetafscheiders

Indien u verplicht bent tot vetafscheiding, is het essentieel te voldoen aan de Europese normeringen NEN-EN 1825 en NEN-EN 1825-2. Deze normen stellen specifieke eisen die in Nederland worden gecontroleerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Om te voorkomen dat u in ongewenste situaties belandt en de daarbij behorende kosten moet dragen, biedt WazoRiool ondersteuning en advies voor het onderhoud van uw vetafscheider. Wij staan klaar om u te helpen voldoen aan de wettelijke vereisten en ervoor te zorgen dat uw vetafscheider optimaal functioneert.

Onderhoud

Conform de normen NEN-EN 1825-1 en 1825-2 is het voorgeschreven dat de vetafscheider minstens één keer per maand wordt geïnspecteerd, geleegd en schoongemaakt. Deze richtlijnen zijn van groot belang om te voldoen aan de wettelijke vereisten en om de optimale werking van de vetafscheider te waarborgen.

Als houder van de vetafscheider heeft u de bevoegdheid om het onderhoud zelf uit te voeren. Hierbij dient u ervoor te zorgen dat zowel de slibvangput als de vetafscheider tijdig worden geleegd en gereinigd. Deze zelfstandige verantwoordelijkheid draagt bij aan de naleving van de voorgeschreven normen, zoals beschreven in het Activiteitenbesluit.

Legen volgens de NEN

Volgens de normen NEN-EN 1825-1 en 2 dient een vetafscheider geleegd te worden onder de volgende voorwaarden:

  • De slibopvangruimte mag maximaal voor 50% gevuld zijn.
  • De vetopslagruimte (tussen de schotten) mag maximaal voor 80% gevuld zijn.

Over het algemeen komt een vetlaagdikte van ongeveer 16 cm overeen met de aanbevolen 80% vulling van de vetopslagruimte.

WazoRiool meet en registreert de vetlaagdikte voor u en geeft advies over de frequentie van leging.

Handhaving

Bij handhaving van vetafscheiders controleert het bevoegd gezag zowel de dikte van de vetlaag als het logboek. In het logboek moet het uitgevoerde onderhoud gedetailleerd worden vastgelegd. Na het legen van de vetafscheider ontvangt u altijd een werkrapport van WazoRiool. Dit rapport bevat informatie zoals de hoeveelheid verwijderde liters uit de vetafscheider, de dikte van de vetlaag, en de correctheid van de legingsfrequentie. Dit rapport vormt de basis voor uw logboek. Bovendien zijn alle werkrapporten uit het verleden op te vragen bij WazoRiool, waardoor u altijd kunt aantonen dat u voldoet aan de legingsvereisten.

Infographic over de wetgeving rondom vetafscheiding en hoe Wazoriool werkt om aan die regelgeving te voldoen.

WazoRiool helpt u graag

Bij WazoRiool bieden wij vetafscheider legingsdiensten aan op basis van zowel afroep voor acute problemen als op contractbasis. Het tarief varieert en wordt beïnvloed door onze mogelijkheid om contractwerk efficiënt te plannen.

Wanneer u een legingscontract met ons aangaat, ontvangt u ruim van tevoren informatie over de geplande leging van uw vetafscheider als onderdeel van onze routeplanning.

Indien u meer wilt weten over onze scherpe tarieven of andere vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier of telefonisch op 059-8391885.

« Terug naar alle berichten